virtuaalihevonen

Crayon Zombie Syndrome

takaisin hevoslistaukseen

Rotu & sukupuoli:suomalainen puoliverinen, ori Omistaja:VRL-02488, Linnbark Gård
Väri & säkäkorkeus:musta (Ee/aa), 170cm Kasvattaja:Crayon
Syntymäaika:10.05.2014 (6-vuotias) Painotuslaji:Kenttäratsastus
Rekisterinumero:VH14-031-0781 Koulutustaso:Helppo

Luonne

Eräänä kuumankosteana kesäisenä ukkospäivänä saapui vajaa kolmevuotias Synti vahvistamaan Linnbarkin pienehköä orilaumaa. Samassa lastissa Crayonista tuli myös herran vähemmän hermoja raastava paras kaveri ja rikoskumppani Sakke. Tämän erottamattoman orikaksikon voi bongata yhdessä riehumassa milloin mistäkin, ja vaikka hevosten välinen suhde onkin varsin liikuttava, aiheuttavat ne säännöllisesti yhdessä aivan tavattoman määrän ongelmia.

Kaksikosta kuitenkin erityisesti Synti on erityisen toivoton tapaus. Ori on tottelematon ja itsepäinen, eikä sitä malttaisi huvittaa oikein mikään. Maasta käsin sen kanssa toimiessa saa olla 110% tarkkana jos haluaa välttää mustelmat ja hampaanjäljet. Synti nimittäin tekee päivittäin parhaansa päästäkseen eroon ikävistä velvoitteista. Se osaa kyllä olla menemättä liian pitkälle ja pysyy aina ärsyttävän ja oikeasti vaarallisen kiusanteon paremmalla puolella, mutta harvat silti sietävät orin temppuilua. Vielä harvemmat saavat ryökäleen oikeasti käyttäytymään, vaikka sekin on aivan mahdollista – joskin äärettömän hankalaa.

Pääasiallinen syy sille, että kaikki sietävät parhaansa mukaan tätäkin pirullista hevosta, on se huomattava muutos, joka tapahtuu kun Synti saa selkäänsä ratsastajan. Silloin orin kaikki vastaanhangoittelu ja kiukuttelu tuntuu haihtuvan kertarysäyksellä, ja ratsastajan alla olevaa hevosta ei uskoisi samaksi möröksi kuin kymmenen sekuntia aikasemmin sen yrittäessä pukittaa ratsautuvaa ihmistä kentän pohjalle. Ylitsepääsemätön fakta onkin se, että Synti on kerrassaan ihanteellinen ratsu. Ori on juuri sopivan herkkä ja reagoi nopeasti ja tarkasti kaikkiin apuihin. Uskomatonta kyllä, se ei ole myöskään ikänään uhmannut ratsastajan pyyntöä vaan suorittaa nöyrästi ja parhaansa tehden minkä tahansa tehtävän.

Erinomaisen ratsastettavuutensa lisäksi Synniltä löytyy kaikki muutkin huipputason kenttäratsun ominaisuudet. Kenttäosuudella ori tottelee epäröimättä ratsastajaa ja menee kylmäpäisesti ja tarkasti yli ja läpi mistä vain, useimmiten ehtymättömältä vaikuttavalla energialla ja vauhdilla. Esteillä sama energisyys ja nopeus saattaa joskus olla pienehkö ongelma, mutta taitava ratsastaja saa orin kyllä hallitsemaan räjähtävän energiansa. Hyvin ohjattuna Synti hyppää hyvin ja huolella ja suorittaa esteiden välit ketterästi ja nopeasti. Koulupuoleen ori tuntuu joskus vähän tylsistyvän, eikä se muutenkaan ehkä ole sen suurin vahvuus, mutta siitä huolimatta hevosen suoritukseen voi aina luottaa.

Kokeneena kisaratsuna Synti osaa tunnistaa lähestyvän kisamatkan merkit, ja matkapäivän koittaessa se yleensä käyttäytyy edes himpun verran normaalia paremmin. Silti orin saaminen kuljetusautoon voi olla pienoinen projekti, ainakin niissä harvinaisissa tapauksissa kun paikalla ei ole ketään niistä kahdesta ihmisestä, joiden käsissä Synti edes jotenkin osaa käyttäytyä. Matkaan pääsyn jälkeen on yleensä hieman helpompaa, sillä kisapaikalla ori harvemmin järjestää laajamittaisia kohtauksia. Se ei kuitenkaan juurikaan siedä toisia hevosia (luonnollisesti houkuttelevia neitiotuksia lukuuottamatta), ja varminta on yrittää pitää se mahdollisimman kaukana niistä. Itse kisasuoritus ei ikinä ole ongelma, Synti kyllä suorittaa missä tahansa samanlaisella varmuudella ja taidolla kuin kotioloissakin.

Sukutiedot

i. Arte Ginco Solo
ruunikko suomenpuoliveriori 169cm
ii. Arte Ginseng Solo
ERJ-I, KERJ-I
ruunikko suomenpuoliveriori 170cm
iii. Ironsky
VIR MVA Ch, KERJ-I, SPL-I, ERJ-II, YLA2
iie. Hit And Run
ie. Libertia Floreana Solo
ruunikko suomenpuoliveritamma 168cm
iei. Marquering
iee. Bringing Up Barbie
e. Crayon Zombie Song
ruunikko suomenpuoliveritamma 166cm
ei. Zombie Party Solo
ERJ-I, KRJ-I, YLA2
musta suomenpuoliveriori 165cm
eii. Monster
VIR MVA Ch, KTK-I, ERJ-I, KERJ-I, YLA2
eie. Balestra
ee. Suprant Nellie
ruunikko trakehnertamma 167cm
eei. Gogetthemtiger
eee. Neila xx

Jälkeläiset

t. Ramant Debelles. 26.03.2015emä: Suprant Déjà Vu omistaja: Ramant Warmbloods
skp. Varsan Nimis. 00.00.0000emä: Heppa Heppanen omistaja: Joku

Näyttelykalenteri - PKK:n näyttelyt

01.06.2015 :: kutsu :: Muu kuva: Pääkuva :: KP EM: Hevosen väri (tuom. Lynn)

Kilpailumenestys

Synti kilpailee porrastetuissa kenttäratsastuskilpailuissa. Tällä hetkellä sillä on lajissaan 4057.44 pistettä ja se kilpailee tasolla 8.

Tarkemmat tiedot löydät orin VRL-profiilisivulta.

Päiväkirja ja valmennukset

20.06.2014

Synnin kanssa ensimmäiset pari viikkoa orin saapumisen jälkeen olivat täyttä tuskaa. Alusta asti oli selvää, että orin hoitaminen jää lähes täysin minun kontolleni – itsehän tällaisen kiusankappaleen olin talliin halunnut. Lopulta päättymättömän tuntuisen testailu- ja kiukutteluryöpyn jälkeen toimiminen tämänkin tapauksen kanssa on alkanut helpottua, ja näin kuukauden kohdalla normaali arki on jo varsin sujuvaa. Ei Synti edelleenkään mikään sydänkäpynen ole, itse asiassa kaukana siitä, mutta jokapäiväiset hoitotoimenpiteet sentään sujuvat jo ilman jumalattomia protesteja.

Tänään olin vain luvannut hoitaa orin valmiiksi Markukselle, jonka suunnitelmissa oli pieni juoksutussessio iltapäivän piristykseksi. Ratsukoulutuksen olimme toistaiseksi pitäneet melko kevyenä, mutta jokainen ratsastuskerta oli (luojan kiitos!) miellyttävyydellään antanut muistutuksen siitä, miksi ori talliin alkujaan hankittiin.

Ratsutusaikatauluja pohdiskellen harpoin orin tarhan suuntaan. Tällä kertaa hevonen jopa oli nätisti tarhassaan, hyvin nyrpeän näköisenä tosin. Huvikseni koetin kutsua ori tarhan portilta, saaden osakseni vain tympääntyneen mulkaisun. Sen enempää en ollut orilta odottanutkaan, ja huokaisten kävin kalastelemassa sen tarhan kauimmaisesta nurkasta. Matka talliin sujui ilman suurempia episodeja, vaikka sainkin pariin otteeseen komentaa Syntiä sen alkaessa kekkuloimaan turhia.

Tallissa viritin orin käytävälle hoidettavaksi. Karsinassa se edelleenkin käyttäytyi aivan mahdottomasti eikä pysynyt sekuntiakaan paikallaan, ja tänään en ollut sopivalla tuulella siitä seuraavaan tahtojen taistoon ja käytöskasvatustilaisuuten. Molemmin puolin kiinni sidottuna hoitotoimenpiteet sujuivat kuitenkin tällä kertaa jopa harvinaisen rivakasti, eikä Synniltä tullut pientä luimistelua ja irvistelyä pahempia protesteja.

Hevonen olikin valmis poikkeuksellisesti etuajassa, ja sain hetken aikaa odotella kaksin sen kanssa ennen kuin Markus saapui paikalle. Päätin käyttää ajan hyödyksi pienen positiivisen bondauksen merkeissä, ja höpöttelin hevoselle turhia samalla sitä rapsutellen ja silitellen. Luulen orin hetken verran jopa rentoutuneen ja laskeneen valmiustilaansa, ainakin sen lasittuneesta katseesta ja harvinaisen lurpattavista korvista päätellen. Lopulta rauhoittumishetkemme kuitenkin päättyi melko lyhyeen Markuksen ilmestyessä ja hakiessa orin jälleen töihin. Sekunnin murto-osassa Synti oli taas oma temppuileva itsensä, ja toivotin Markukselle onnea tulevaan koitokseen lähtiessäni itse muihin hommiin.